5.1 - Εντάξτε την εποικοδομητική κριτική στις καθημερινές πρακτικές και διαδικασίες

Περίληψη

Μια από τις θεμελιώδεις δεξιότητες που πρέπει να κατέχετε ως Υπεύθυνος/-η Ποιότητας είναι να μπορείτε να προσφέρετε και να λαμβάνετε εποικοδομητική κριτική, καθώς και να δημιουργείτε το κατάλληλο περιβάλλον και εργαλεία για την ενθάρρυνση της εποικοδομητικής κριτικής εντός της ομάδας σας. Η ένταξη της εποικοδομητικής κριτικής στις καθημερινές πρακτικές και διαδικασίες δύναται να οδηγήσει στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό, πέραν των δεξιοτήτων επικοινωνίας, ως Υπεύθυνος/-η Ποιότητας να δομείτε τις πληροφορίες με τέτοιον τρόπο, ώστε να είστε σε θέση να τις επικοινωνείτε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ζωντανό χρόνο. Έτσι, είναι πάντοτε εφικτή η δράση, η διόρθωση, και η βελτίωση. Τα ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται στη διαδικασία είναι μαθητές/-τριες, εξωτερικοί συνεργάτες, εκπαιδευτικοί, μέντορες, εταιρείες, κ.λπ.

Γιατί σάς ενδιαφέρει ως Υπεύθυνο/-η Ποιότητας; 

  • Για να ελέγχετε την πρόοδο – εγείρει ερωτήματα, υποθέσεις και στρατηγικές·
  • Για να πραγματοποιείτε τροποποιήσεις – θα αποτελέσει την κατάλληλη ευκαιρία για να προβληματιστείτε και να βελτιώσετε τις διαδικασίες σας·
  • Για να εντοπίσετε προβλήματα – θα αποτελέσει ευκαιρία για να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα αλλά και τις ενδεχόμενες λύσεις τους· 
  • Για να ενεργείτε βάσει πληροφοριών – σας επιτρέπει να αποφασίζεται με βάση το τι χρειάζεται να γίνει και τι όχι.

Επίσης, οι σκοποί της προώθησης και της ένταξης της εποικοδομητικής κριτικής στις καθημερινές πρακτικές είναι, μεταξύ άλλων:

  • Η ενίσχυση της δέσμευσης/μέριμνας όλων των εμπλεκόμενων μερών· 
  • Η ενίσχυση του αισθήματος της υπευθυνότητας·
  • Η καθοδήγηση·
  • Η υποστήριξη/ενίσχυση ·
  • Η άμεση δράση προς αντιμετώπιση τυχόν αποκλίσεων από το αρχικό σχέδιο.

Πώς θα εφαρμόσω τα παραπάνω στην πράξη;

Ο τρόπος που θα εκφράζεται η κριτική καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα συζητιούνται τα διάφορα ζητήματα θα εξαρτηθεί από τις εκάστοτε συνθήκες και το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ εσάς ως Υπεύθυνο/-η Ποιότητας και της ομάδας σας.

  • Η παράθεση και η λήψη εποικοδομητικής κριτικής μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους: 
    • Με την ανάλυση των αποτελεσμάτων της μεθοδολογίας αξιολόγησης (π.χ. ερωτηματολόγια)· 
    • Με την οργάνωση συναντήσεων, ομάδων εστίασης, ή και με άλλους τρόπους συγκέντρωσης της «ομάδας κατάρτισης» (εκπαιδευτικοί, καθηγητές/-τριες, Υπεύθυνος/-η Ποιότητας, κ.λπ.) – με σκοπό την ανάλυση των δεδομένων που αφορούν την εξέλιξη της διαδικασίας κατάρτισης, καθώς και τον προβληματισμό βάσει αυτών·
  • Λάβετε σχόλια/εποικοδομητική κριτική σχετικά με το περιβάλλον εργασίας, τη μαθησιακή εμπειρία, καθώς και τη συνολική ποιότητα της παράδοσης του μαθήματος/προγράμματος.

Πώς θα γνωρίζω εάν και σε ποιο βαθμό έχω συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της παροχής ΕΕΚ;

  • Η μεθοδολογία αξιολόγησης που θα χρησιμοποιηθεί σάς επιτρέπει να συγκεντρώσετε και να αντιμετωπίσετε εγκαίρως τυχόν ελλείμματα κατάρτισης (π.χ. βελτιώνοντας την ύλη ενός μαθήματος επιχειρηματικότητας, αντικαθιστώντας έναν/μία εκπαιδευτή/-τρια, διαφοροποιώντας τις πρακτικές δραστηριότητες που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση). 
  • Πού οδήγησαν οι συναντήσεις με την ομάδα εκπαιδευτών/-τριών, καθηγητών/-τριών, κ.λπ.; Ποιες αλλαγές/βελτιώσεις εφαρμόστηκαν; Ποιος είναι ο αντίκτυπος αυτών των αλλαγών/βελτιώσεων;

Αυτά αποτελούν μερικά παραδείγματα του πώς μπορείτε να εκτιμήσετε εάν η εποικοδομητική κριτική όντως λήφθηκε υπόψη και εάν πάρθηκαν σχετικά μέτρα, καθώς και να προσδιορίσετε τον αντίκτυπο της κριτικής αυτής.

Σύνδεσμοι & περαιτέρω αναγνώσματα:

Glossary
Unit 5
Time - Preparatory phase:
χαμηλή: 1 hour to 1 day
Time - Regular tasks:
μέτρια: every week
Time - Length of commitment:
μέτρια: Between 1 week to 1 month
HR - Number of staff members:
χαμηλή: Just me
HR - Commitment by staff members:
μέτρια: Between 1 week to 1 month
Economic investment:
χαμηλή: None, you can do it with your available resources
ICT skills:
βασικές
Suggested Cards: before reading the current one:
Suggested Cards: after reading the current one: