Ondernemerschapsonderwijs gaat over het ontwikkelen van de vaardigheden en mentaliteit om creatieve ideeën om te leren zetten in actie. Dit is een sleutelcompetentie en ondersteunt persoonlijke ontwikkeling, actief burgerschap, sociale inclusie en inzetbaarheid. Het is relevant voor het hele proces van levenslang leren, op alle leergebieden en voor alle vormen van onderwijs en opleiding (formeel, niet-formeel en informeel) die bijdragen tot ondernemersgeest of -gedrag, met of zonder commerciële doelstelling.

Bron: Thematic Working Group on Entrepreneurship Education - Final Report

4.6 - Externe beoordeling

Abstract

Feedback wordt vaak verkregen van studenten en van docenten en trainers. Als kwaliteitsmanager mag je het belang van externe feedback over de activiteiten en de resultaten van de training nooit onderschatten.

4.3 - Feedback van docenten/trainers

Abstract

Als kwaliteitsmanager is het belangrijk dat je de verkregen feedback van docenten/trainers over de leeromgeving verzamelt en toetst aan de praktijk. Feedback van docenten en trainers is belangrijk, omdat het niet alleen een leerproces beïnvloedt, maar ook de resultaten van hun leerlingen. Er zijn verschillende elementen die in het feedbackproces van de docent/trainer moeten worden opgenomen, zoals de faciliteiten en apparatuur die beschikbaar zijn om de juiste lessen aan hun studenten te geven.

4.1 - Feedback van leerlingen – leerervaring

Abstract

Om in de behoeften van leerlingen te voorzien en zo het best mogelijke onderwijs in ondernemerschap binnen het beroepsonderwijs te bieden, moet je als kwaliteitsmanager feedback van leerlingen krijgen over hun leerervaring. Zo kan het onderwijs worden verbeterd op een manier die studenten in staat stelt het beste uit zichzelf te halen.

3.4 - EU-netwerken voor aanbieders van beroepsonderwijs: leren, uitwisselen, samenwerken

Abstract

Hoewel jouw instelling voor beroepsonderwijs en haar kwaliteitsmanagementsysteem in perfecte staat verkeren, is er altijd iets dat je van anderen kunt leren als kwaliteitsmanager, vooral in contexten waarin veel verschillende leveranciers en belanghebbenden samenkomen. Deelname aan externe netwerken, vooral op EU-niveau, is een manier om zowel personeel als studenten binnen het beroepsonderwijs interessante kansen te bieden voor leren, uitwisselen en samenwerken, en om de kwaliteit van je aanbod van beroepsonderwijs en -opleiding te verbeteren.

3.1 - Banden aangaan en betrokkenheid creëren met een externe medewerker

Abstract

Om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en van jouw opleiding voor beroepsonderwijs een dynamische onderwijsomgeving te maken, is het belangrijk banden aan te gaan met externe medewerkers en hen te betrekken bij jouw onderwijspraktijken. Als kwaliteitsmanager moet je je ervan bewust zijn dat voor aanbieders van beroepsonderwijs de samenwerking met externe belanghebbenden/stakeholders, in het bijzonder die uit de arbeidswereld, een kernactiviteit is met veel voordelen voor de kwaliteit van de opleiding.

2.2 - Bepaal lokale onderwijsbehoeften

Abstract

Voordat trainingen in ondernemerschap kunnen worden gemaakt, ontwikkelt de kwaliteitsmanager eerst een adequate Training Needs Analysis (TNA) Methodologie (TNA maakt duidelijk of en welke trainingen zullen helpen om een vastgesteld probleem binnen de organisatie op te lossen).

1.1 - Onderwijs in ondernemerschap

Abstract

Een kwaliteitsmanager moet een duidelijk idee hebben over wat ondernemerschap in Europa betekent, aangezien er geen internationale consensus bestaat over de definitie ervan en er nog steeds geen consensus is over wat de onderscheidende elementen van ondernemerschap als competentie zijn. Het Entrepreneurship Competence Framework (JRC, 2016) definieert ondernemerschap als “Ondernemerschap is wanneer je inspeelt op kansen en ideeën en deze omzet in waarde voor anderen. De waarde die wordt gecreëerd kan financieel, cultureel of sociaal zijn ” (FFE - YE, 2012).

Subscribe to Ondernemerschapsonderwijs