Acroniem voor beroepsonderwijs dat tot doel heeft mensen uit te rusten met kennis, knowhow, vaardigheden en/of competenties die vereist zijn in bepaalde beroepen of in ruimere zin op de arbeidsmarkt.


Bron: CEDEFOP - Terminology of European education and training policy

5.2 - Maak je resultaten openbaar

Abstract

De review heeft plaatsgevonden en de resultaten zijn beschikbaar. Jij, als kwaliteitsmanager, geeft informatie over bovenstaande resultaten en maakt deze openbaar, speciaal voor de stakeholders die in de voorgaande fasen zijn meegenomen. Om ervoor te zorgen dat jouw beroepsonderwijs in overeenstemming is met kwaliteitsnormen, moet je de verzamelde gegevens delen met relevante belanghebbenden en gebruiken en tegelijkertijd aan beleidsmakers aantonen dat de beoordeling heeft plaatsgevonden.

4.6 - Externe beoordeling

Abstract

Feedback wordt vaak verkregen van studenten en van docenten en trainers. Als kwaliteitsmanager mag je het belang van externe feedback over de activiteiten en de resultaten van de training nooit onderschatten.

4.3 - Feedback van docenten/trainers

Abstract

Als kwaliteitsmanager is het belangrijk dat je de verkregen feedback van docenten/trainers over de leeromgeving verzamelt en toetst aan de praktijk. Feedback van docenten en trainers is belangrijk, omdat het niet alleen een leerproces beïnvloedt, maar ook de resultaten van hun leerlingen. Er zijn verschillende elementen die in het feedbackproces van de docent/trainer moeten worden opgenomen, zoals de faciliteiten en apparatuur die beschikbaar zijn om de juiste lessen aan hun studenten te geven.

4.2 - Feedback van leerlingen - leeromgeving

Abstract

Als kwaliteitsmanager moet je je ervan bewust zijn dat studenten gemotiveerder zullen zijn om te leren in een onderwijsomgeving die aan hun behoeften voldoet. Daarom is het belangrijk om feedback te krijgen van studenten over de onderwijsomgeving. Dit moet regelmatig worden gedaan, bij voorkeur elke drie maanden, waarbij rekening moet worden gehouden met alle details van de onderwijsomgeving. Dit zou uiteindelijk kunnen bijdragen aan de deelname aan en voltooiingspercentages van programma’s voor beroepsonderwijs.

4.1 - Feedback van leerlingen – leerervaring

Abstract

Om in de behoeften van leerlingen te voorzien en zo het best mogelijke onderwijs in ondernemerschap binnen het beroepsonderwijs te bieden, moet je als kwaliteitsmanager feedback van leerlingen krijgen over hun leerervaring. Zo kan het onderwijs worden verbeterd op een manier die studenten in staat stelt het beste uit zichzelf te halen.

3.1 - Banden aangaan en betrokkenheid creëren met een externe medewerker

Abstract

Om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en van jouw opleiding voor beroepsonderwijs een dynamische onderwijsomgeving te maken, is het belangrijk banden aan te gaan met externe medewerkers en hen te betrekken bij jouw onderwijspraktijken. Als kwaliteitsmanager moet je je ervan bewust zijn dat voor aanbieders van beroepsonderwijs de samenwerking met externe belanghebbenden/stakeholders, in het bijzonder die uit de arbeidswereld, een kernactiviteit is met veel voordelen voor de kwaliteit van de opleiding.

2.9 - Organiseren van infrastructuur en middelen

Abstract

Als kwaliteitsmanager moet je rekening houden met de planning van fysieke en materiële middelen. Correcte en tijdige planningsmiddelen zijn essentieel voor de ontwikkeling van de opleiding volgens alle kwaliteitseisen. De trainingskenmerken dicteren de voorwaarden die worden vereist in termen van: faciliteiten (infrastructuur en ruimte), personeel en uitrusting.

2.5 - Toewijzen van de juiste personele middelen

Abstract

Het toewijzen van de juiste personele middelen is een sleutelfactor voor het succes van elke trainingsorganisatie. Als kwaliteitsmanager moet je alle informatie over de te bereiken doelstellingen, startcontexten, ondernemersprofielen, enz. groeperen. Om de juiste personeelsorganisatie te bepalen, moet je het volgende definiëren:

2.4 - Doelen stellen

Abstract

Als kwaliteitsmanager kunt je met betrekking tot elk proces van het kwaliteitsmanagementsysteem, doelen definiëren die je wilt bereiken evenals de manier waarop je deze kunt bewaken. Doelen stellen betekent:

  • Samenwerken met de persoon die verantwoordelijk is voor de opleidingsplannen
  • Vastleggen van lokale opleidingsbehoeften en uitdagingen

In de gaten houden wat concurrenten doen.

1.4 - Wat zijn de taken van de kwaliteitsmanager

Abstract

Als kwaliteitsmanager moet je het bewustzijn van de kwaliteitscultuur binnen de aanbieder van beroepsonderwijs bevorderen en vergroten en dit overbrengen aan je collega's. Je bent verantwoordelijk voor het opleidingsbeleid, het algemene beheer en de coördinatie ervan, waarbij je zorgt voor:

Subscribe to VET